Jasper de Boer

Home Projecten Eten Iets met A.I.

Iets met A.I.

In ieder bedrijf wordt saai, repeterend werk gedaan. Of het nou gaat om het invoeren of op grote schaal aanpassen van data, het beantwoorden van vragen van klanten, het beoordelen van CV's of het schrijven van productteksten op een webshop. Niemand vindt dit leuk en tóch zijn we het met z’n allen massaal aan het doen.

Nu Generative Artificial Intelligence (Gen AI) op grote schaal beschikbaar is, wordt het voor ondernemers steeds gemakkelijker om deze techniek in te zetten. Het is tijd dat zij hun processen onder de loep (laten) nemen, en de kracht van A.I. in gaan zetten.

Wat is Generative Artificial Intelligence?

Generative Artificial Intelligence, vanaf nu Gen AI, wordt ingezet om 'iets' te genereren. Dat iets kan van alles zijn, van tekst tot muziek of afbeeldingen. Een Gen AI model is 'getraind' op een heleboel data. Een model 'leert' zo hoe teksten in elkaar zitten, bijvoorbeeld door te kijken welke woorden vaak na elkaar voorkomen.

Je ziet dat ik hierboven veel gebruik maak van aanhalingstekens. Het is lastig om iets gecompliceerds als een Gen AI model eenvoudig uit te leggen, zonder belangrijke informatie of nuances te vermelden. Het klopt dus niet helemaal wat ik beschrijf, maar het is zo wel de gemakkelijkste manier om het te leren.

Heel simpel gezegd is Gen AI een voorspeller. Op basis van een context, voorspelt een model wat het volgende stukje informatie is. Dit kan het volgende woord zijn, maar ook de kleur van een pixel (bij het genereren van afbeeldingen) of de toonhoogte (bij het generen van muziek). De context kan een stuk tekst zijn (een prompt) of een gedeeltelijk gegenereerde afbeelding.

Hoe start je met het gebruik van A.I.?

Ik ben een hele luie ontwikkelaar. Als ik een taak twee keer of vaker moet doen, zoek ik al naar mogelijkheden om dit te automatiseren. En een geautomatiseerde taak voor het eerst succesvol uitgevoerd zien worden, heeft iets magisch. En als je eenmaal de kracht van automatiseren hebt ontdekt, smaakt dat naar meer. Je ziet overal mogelijkheden om processen efficiënter te maken, maar je moet ook oppassen dat je niet veel langer bezig bent met het automatiseren van de taak dan dat de taak zelf zou kosten.

Voor veel mensen is het werken met A.I. of het automatiseren van hun werkzaamheden nog ver weg. Soms weten zij niet eens welke mogelijkheden er zijn, ‘doen we het altijd al zo’, of vertrouwen ze de kracht en kwaliteit van A.I. niet.

Checklist automatiseren:

  1. Is het een taak die vaker dan eens gedaan moet worden?
  2. Vind je de taak niet leuk en/of saai om te doen?
  3. Ben je liever met andere dingen bezig?

Als het antwoord op twee van bovenstaande vragen "Ja" is, is het tijd om te kijken of deze taak geautomatiseerd kan worden. Ik denk graag met je mee.

Als informatie/business/IT analist heb ik ruime ervaring met het in kaart brengen en analyseren van (bedrijfs)processen. Pas als je weet hoe iets werkt, kun je het verbeteren. Zo werkt het met bedrijfsprocessen ook.

A.I. is geen wondermiddel. Verwacht niet dat als je A.I. implementeert, dat al je problemen verdwijnen. Door deze techniek goed in te zetten, kan je er wél voor zorgen dat de hoeveelheid saai en repeterend werk minder wordt.

Op dit moment ben ik niet beschikbaar voor opdrachten, maar een bericht sturen op X mag altijd